
Googlen tärkein tehtävä on tuottaa käyttäjille mahdollisimman hyviä hakutuloksia. Tämä kannattaakin muistaa suunnitellessa, mikä olisi hyvä Google hakukoneoptimointi. On vaikea päästä hakutulosten kärkeen ilman hyvää sisältöä.
Hakukoneoptimointia silmällä pitäen halutaan luoda sivu, joka nousee hakutuloksissa kärkisijoille pitäen myös huolen, että kyseinen sisältö saa vierailijan pysähtymään sen ääreen ja palvelee näin hänen tarpeitaan. Asiakas on aina se tärkein joten ykköstavoite pitää aina olla asiakkaan tarpeiden palveleminen. Blogin hakukoneoptimointi keskittyy paljon valittujen avainsanojen sijoitteluun tavalla, jolla hakukone bongaa ne mahdollisimman tehokkaasti.
Mitä optimointiin sisältyy?
On olemassa kahdenlaista optimointia, sisäistä sekä ulkoista. Hakukoneet tähtäävät mahdollisimman parhaiden tulosten näyttämiseen tehtyjen hakujen perusteella. Sisäisellä optimoinnilla sivut ohjataan tiettyihin hakutermeihin. Tärkeää roolia näyttelee sivuston laadukas sisältö sekä hakusanoille oikein optimoitu sisältö.
Tähän kuuluu verkkosivuston sisältö, kuvat, koodit ja kaikenlainen vierailijoille näkyvä sisältö. Lisäksi myös tekniset osa-alueet tulee ottaa huomioon. Tällaisia ovat esimerkiksi sivuston nopeus, käyttäjäystävällisyys, sisäiset linkitykset sekä SSL-salaus.
Ulkoinen optimointi auttaa parantamaan hakutuloksissa sijoittumista. Tärkeimpänä ulkoisena optimointina toimii linkkien rakentaminen. Google arvioi sivuston luotettavuuden laskemalla, kuinka moni muu luotettava sivusto linkittää siihen. Eli ulkoiseen optimointiin kuuluu sivuston tunnettavuus ja sitä kautta myös yrityksen maine. Google hakukoneoptimointi tykkää siis luotettavuudesta.
Lisäksi karttamerkinnät, yrityslistaukset sekä somessa näkyvillä olo kannattaa jokaisen verkkokauppiaan, sivuston ja yrityksen ottaa huomioon.
Hakukoneoptimointi on jatkuvaa tekemistä
Pidemmän päälle järkevä strategia on panostaa jatkuvaan sisällöntuotantoon, joka ottaa huomioon hakukoneet. Tällaista on esimerkiksi blogikirjoitusten kirjoittaminen. Paitsi sisällöntuotantoon, myös verkkosivuston hakukoneystävällisyyteen tulee siis koko ajan kiinnittää huomiota.
Sivuston turvallisuuteen pitää panostaa ja varmistaa, että SSL-suojaus on käytössä. Näin selaimeltasi palvelimeen lähtevä tieto säilyy hakkereilta ja tiedon vakoilijoilta turvassa. Hakukoneoptimointi on myös keskeinen inbound-markkinoinnin onnistumisen kannalta. Jos hakukoneoptimointia ei ole suunniteltu ja harjoitettu systemaattisesti, sisältöön panostetut eurot eivät tuota tulosta. Hakukoneoptimoinnin ja koko sisällöntuotannon lähtökohtana on kohderyhmän tunteminen. Hakukoneoptimointi ei siis ole kokonaan teknistä työtä.
Miten hakukoneoptimointia voi parantaa?
Ensin tulee määritellä ostajapersoonat, kenelle sisältöä tuotetaan. Kuitenkin kirjoitat aina ensisijaisesti lukijoille eikä hakukoneille. Google kyllä tykkää sisällöstäsi automaattisesti, mikäli lukijatkin niin tekevät. Kannattaa kirjoittaa sisältöä kohderyhmän haasteisiin ja kiinnostuksen kohteisiin liittyen, sillä tämä heijastuu sisällössä käytettävien hakutermien käyttöön.
Huolehdi, että julkaisemasi sisältö on laadukasta, sillä se on kaiken a ja o hakukoneoptimoinnissa ja markkinoinnissa. Kun sisältö kiinnostaa, auttaa ja koukuttaa kävijöitä, Google hakukoneoptimointi sujuu myös paremmin. Sisällön laadulla on suuri merkitys, kovin ohuella sisällöllä ei enää pääse ranking-listan kärkipäähän.
Sisältöä pitää julkaista tasaisesti, jotta orgaaninen liikenne kasvaa. Näin blogi saadaan menestymään paljon haettujen hakusanojen ansiosta. Ei kannata änkeä sivustoa täyteen kaikkea mahdollista, vaan keskittyä tiettyyn aiheeseen. Joistakin muista aiheista voi kirjoittaa toisilla sivuilla ja linkata nämä tekstissä, jos ne jotenkin liittyvät toisiinsa. Sisäinen linkittäminen oikeilla hakusanoilla parantaa myös hieman hakukonenäkyvyyttä.
Tänä päivänä ihmiset eivät jaksa odotella sivujen latautumista kovinkaan kauaa ja poistuvat muualle, jos siinä kuluu paljon aikaa. Joka ikinen sekunti, joka kuluu sivuston latautumiseen, kasvattaa poistumisriskiä, syö asiakastyytyväisyyttä sekä heikentää kävijän paluumahdollisuutta. Etenkin, mikäli latautumisessa menee yhtään normaalia pidempään. Myös Google rankaisee sivuston hitaudesta ja näin sijoitus hakutuloksissa kärsii.
Analytiikkatyökalujen avulla voi seurata oman panostuksen tuottavuutta. Toiset kirjoitukset nousevat Googlen haussa ja tuovat enemmän orgaanista liikennettä. Näitä voi analysoida, jotta oppii jatkossa tuottamaan paremmin tuottavaa sisältöä. Hakukoneoptimointi Google vaatii siis myös hieman analysoinnin vaivannäköä.
Somessa tapahtuvat jakamiset, twiittaukset sekä tykkäykset vaikuttavat myös jonkin verran hakukonenäkyvyyteen. Tärkeää on myös saada linkityksiä relevanteilta sivustoilta. Erityisesti luotetuilta ja merkittäviltä sivustoilta saadut linkkaukset ovat hyödyllisiä. Voi tehdä myös vierailijasisältöä jollekin toiselle yritykselle ja linkata siitä omalla sivustollaan. Hakukoneoptimointi on siis olennainen osa sisällönluomisessa ja julkaisemisessa. Onkin hyvä valita sivuston alustaksi WordPress, sillä WordPress hakukoneoptimointi on erittäin aloittelijaystävällistä, eikä siihen tarvita suurta määrää teknistä osaamista.
Miten vierailijaa aktivoidaan?

On tärkeää pitää vierailija sivustolla niin pitkään kuin mahdollista. Mitä pidempään hän viettää aikaa sivustolla, sitä parempana Google pitää sivustoa ja sen sisältöä. Kannattaakin siis tarjota kävijälle paljon linkkejä tai hän mahdollisesti poistuu tarkastelemaan vaikkapa mitä tarjoaa https://www.suomenkielisetnettikasinot.org/.
Toinen tärkeä pointti hakukoneoptimoinnissa on mennä suoraan asiaan. Kävijä pysyttelee todennäköisesti kauemmin sivustolla, kun hänen huomionsa saadaan kiinnitettyä vastaamalla hänen kysymykseensä tai tarjoamalla ratkaisu hänen ongelmaansa.