
Vuosituhat on siirtynyt kolmannellekymmenennelle vuosikymmenelle ja voidaan vahvasti todeta, että IT-ala ei ole enää ainoastaan miehinen ala. Naiset ovat oikeutetusti vallanneet alaa vuodesta toiseen vahvemmin ja vahvemmin, ja aiheellisempaa saattaisi olla kysyä, että onko IT-ala koskaan ollutkaan todellisuudessa täysin miehinen ala. Alan pioneereista saatat tietämättäsi tietää esimerkiksi Margaret Hamiltonin. Internetissä on vuosia kiertänyt ansaittu kunnianosoitus Hamiltonille: kuva hänestä ja hänen kirjoittamastaan koodivuoresta Apollo-ohjelmaa varten vuodelta 1969. Kykyjen ja taitojen puolesta koodarinainen ei siis luonnollisesti kalpene koodarimiehen rinnalla. Koodin luomiseen vaadittavat kyvyt eivät ole sukupuolisidonnaisia tai riippuvaisia Y-kromosomista.
Tiettyä totuutta mielikuvassa kuitenkin on. IT-alan varhainen kehityskulku 60-luvulta aina nykypäivään saakka on ollut miesvoittoista. Vielä nykyäänkin tietojenkäsittelyä ja tietoliikennetekniikkaa opiskelevien naisten osuus on vain murto-osan miesten määrästä. Tilastokeskuksen julkaisemien tietojen mukaan noin viidennes alaa opiskelevista on naisia. Naisten on ollut ehkä vaikea saada jalansijaa tällä miehisellä alalla, mutta järkeviä syitä tähän on vaikea keksiä. Väitetäänhän naisten olevan kielellisesti lahjakkaampia, ja mitäpä muuta koodi on kuin kieli muiden joukossa. Tällä kielellä vain ohjataan virtapiirejä.
Hiljalleen myyttinen naiskoodari alkaa kuitenkin saada laajempaakin totuuspohjaa satunnaisten anekdoottien sijaan. Tässä auttaa paitsi tasapuoliseksi todistetut kyvyt, myös populaarikulttuuri. Ensimmäisenä autenttisena esimerkkinä tulee mieleen TV-sarja Halt and Catch Fire. Sarja kertoo fiktiivisen, mutta todentuntuisen tarinan varhaisten kotitietokoneiden sekä internetin syntyajoilta. Sarjan kaksi ikimuistoista päähenkilöä ovat naisia, jotka joutuvat aluksi taistelemaan ja todistamaan kykyjään, mutta päätyvät Margaret Hamiltonin tavoin muokkaamaan maailmaa ja historiaa.
Koulutuksella kohti tekniikan tasa-arvoa
Koulutus on yksi tärkeimpiä tapoja saattaa naisia tämän ”salatun tiedon” lähteille. Yhteiskunnallinen keskustelu onkin ottanut askeleita tähän suuntaan. Niin hallitus kuin eduskuntakin ovat lähteneet etsimään tapoja saada nuoret naisenalut kiinnostumaan myös tekniikan puolen opinnoista. Se lienee hyödyllisempääkin kuin herätellä iänikuista pohdiskelua nettikasinoista tai niiden laillisuudesta. Myös oppilaitokset ja niiden sidosryhmät ovat huolestuneena heränneet tähän samaan. Esimerkiksi Aalto-yliopistolla on järjestetty kansainvälisenä tyttöjen päivänä ”Shaking up tech” -tapahtuma, jossa on kannustettu tyttöjä opiskelemaan tekniikkaa. Tällaisilla tapahtumilla on selkeästi tilausta ja tarvetta, ja Aalto-yliopisto onkin tiedottanut tekniikan alasta kiinnostuneiden tyttöjen määrän tuplaantuneen tapahtuman ansiosta.
Colossal Order
Oli niin tai näin, tekniikan alat eivät tosiaan ole enää vain miehille. Toki jatko-opintojaan aloittelevien naistenkin tulisi huomata tämä laajemmin, mutta kehitys on jo nyt sen suuntaista. Ajan virran loristessa tekniikan alan naiset tulevat varmasti seisomaan yhtä vahvana rivistönä miesten rinnalla. Jokaisesta onnistumisesta tulisi kuitenkin pitää ansaittua ääntä, eikä pitää kynttiläänsä vakan alla. Tässä voisi ottaa mallia esimerkiksi tamperelaisesta peliyhtiöstä Colossal Orderista. Mariina Hallikaisen luotsaama pieni pelijätti työllistää miehiä ja naisia tasapuolisesti 50/50-suhteessa. Tämä on tapahtunut luonnostaan ilman keinotekoisia rajoitteita tai sääntöjä. Colossal Orderilla on haluttu palkata paras vaihtoehto ilman sukupuoliajattelun aiheuttamia rasitteita. Ja mitä on Colossal Order tehnytkään? Helposti maailman parhaan kaupunginrakennussimulaattorin nimeltään Cities: Skylines.
Kansainvälisesti tekniikan alan naisopiskelijat tulevat eittämättä lisääntymään kasvavan tasa-arvon ja naisten yleisen koulutuksen paranemisen myötä. Esimerkiksi koodaaminen on sinänsä matalan kynnyksen taito, jonka voi oppia itsenäisestikin, kunhan pääsy peruskoulutukseen ja lukutaitoon on turvattu. Tässä voimmekin jokainen auttaa esimerkiksi lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen, ja korvamerkitsemällä lahjoituksen nimenomaan naisten koulutukseen. Tällainen korvamerkintä onnistuu esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun lahjoitusten kautta.
Kehitysmaiden naisten koulutukseen käytetty raha on ehdottomasti jokaisen sentin arvoista. Koulutus turvaa paitsi koulutetun itsensä elämää, myös hänen läheistensä elämää. On väitetty, että naisille kohdistettu kehitystuki jakautuu yhteisöön tasaisemmin, kuin poikien koulutukseen kohdistettu tuki. Nähtävästi naiset työllistävät koko yhteisöään vahvemmin sellaiseen asemaan päästyään.

Kehitysmaiden naisten koulutuksella on myös laajempi näkökulma, jota ei aina lahjoitusta tehdessä tule otetuksi huomioon. Lahjoittamalla kaivon tai vuohen, tarjoat toki välitöntä apua akuuttiin hätään, mutta kaivo tai vuohi ei ota kantaa vähävaraisuuden periytyvään luonteeseen, eikä auta nälkää tai janoa laajemmalla skaalalla. Koulutus sen sijaan tutkitusti vahvistaa paitsi tasa-arvoa, myös hillitsee väestön räjähdysmäistä kasvua. Koulutettu ja vakavarainen väestö todistetusti sikiää hitaammin. Koulutuksen väitetäänkin olevan paras ja tehokkain keino väestöräjähdyksen kaitsemiseen.